iOS 7.0 is de nieuwste versie van het iPhone-, iPad- en iPod-besturingssysteem van Apple. iOS 7.0 werd recent uitgebracht op woensdag 18/9. De nieuwe iOS-versie bracht op het moment van verschijning wat teweeg: naast nieuwe functies zoals een handig Bedieningspaneel en automatische app-updates, introduceerde Apple een compleet nieuw design. Je iOS-apparaat ziet er door de gewijzigde interface totaal anders uit dan voorheen het geval was.

1. nieuwe look & feel

iOS 7.0 heeft van een totaal nieuw uiterlijk gekregen, met een eenvoudig en strak design. De stiksels en houtstructuren zijn verdwenen. Apps als Agenda, Muziek, Klok en Camera zijn aangepast aan het nieuwe design. Er is sterk gelet op details om het er geraffineerd uit te laten zien. Zo zijn de signaalstreepjes van het mobiele netwerk voortaan weergegeven als bolletjes.

2. weer-App
De weerapp heeft een frisse uitstraling gekregen met transparante menu’s en geanimeerde achtergronden. Het doet qua stijl denken aan de weeral van Yahoo. Er zitten een paar leuke grapjes in, zoals bewegende regendruppels en bliksemflitsen die op dynamische wijze weergeven hoe het lokale weer er uitziet.

3. mail-App
De app heeft een strak nieuw uiterlijk met veegbewegingen, die het makkelijker maken om e-mails te archiveren of te verwijderen. Dankzij Smart Folders zal je inbox zichzelf automatisch sorteren, waardoor je in één oogopslag ziet of er belangrijke mail is. De zoekfunctionaliteit in de Mail-app is daarnaast flink verbeterd, waardoor je voortaan kunt zoeken in alle mappen.

4. berichten-App
Weg zijn de bolvormige tekstballonnen, om plek te maken voor een strakker alternatief. Door het transparante toetsenbord heen zijn de achterliggende chatberichten te zien als je door de berichtenstroom bladert. Stuur je een bericht of foto, dan zorgen nieuwe animaties ervoor dat deze handelingen vloeiender in beeld worden gebracht. Tot slot is het nu mogelijk om een tijdstempel per bericht te zien, door van rechts naar links over de berichten te vegen.

5. telefoon-App
Ipv een traditioneel toetsenblok zijn er nu cirkelvormige toetsen op een witte achtergrond zien. Een groene toets met afgeronde hoeken laat je het ingevoerde nummer bellen. De opties Favorieten, Recent, Contacten en Voicemail zijn allemaal nog intact en zijn aangepast op het nieuwe design van iOS 7. Bij contactpersonen is het voortaan mogelijk om het betreffende nummer of iMessage-adres te blokkeren, waardoor je niet langer telefoontjes of berichten van vervelende mensen ontvangt.

6. nieuw toegangsscherm
De ontgrendelknop is is niet langer een schuifknop maar een regel tekst met lichteffect. Voortaan is er extra informatie op het toegangsscherm (lockscreen). Je kunt een timer op je beginscherm te zien krijgen of je het Bedieningspaneel (Control Center) gebruiken om veelgebruikte functies te kunnen inschakelen of uitschakelen. Het Berichtencentrum is met een omlaaggaande veegbeweging zichtbaar te maken.

7. bedieningspaneel
Apple heeft in iOS 7 het Control Center toegevoegd, in het Nederlands: Bedieningspaneel. Dit is een nieuwe functie in iOS 7 die je snel toegang geeft tot knoppen voor Bluetooth, Wi-Fi, vliegtuigmodus, helderheid van het scherm en meer. Voorheen had je hiervoor een jailbreak-tweak nodig. In iOS 7 zijn de functies met één veeg beschikbaar. Ook Niet Storen, vergrendelen van de schermoriëntatie en AirPlay-functies zijn vanuit Control Center snel bereikbaar.

Advertisements